Falun

Our Markets Map

Diös i Falun

Mikael Hedh

Mikael Hedh, Affärschef Falun

Vår marknad Falun

Vad gör Falun till en attraktiv stad för Diös?

– Faluns stadskärna har en härlig mix av butiker, vatten, grönområden, boende och stora arbetsgivare. Vi har en positiv inflyttningstrend och alla fastighets­ägare har en gemensam ambition att förtäta stadskärnan med bostäder. Tillsammans ska vi dubblera antalet lägenheter på fem år!

Vad gör Falun till en attraktiv ort för företag och detaljhandel?

– Falun har en levande centrumhandel, ett blomstrande kulturliv och kända besöksmål som lockar besökare från hela landet. Både vi och kommunen jobbar aktivt med att utveckla stadskärnan och är väl medvetna om att vi måste vara på tå och möta utvecklingen inom e-handeln för att behålla de fysiska butikerna. Det är dessutom en tät stad med nära till mycket.

Hur ser samverkan ut med andra aktörer på orten?

– Vi har ett nära och bra samarbete med flera olika aktörer på orten som är aktiva, vill driva utvecklingen framåt och har samma målbild som vi. Vi samverkar bland annat med Falu P som är ett gemensamt parkeringsbolag för kommun och privata bolag samt arbetar för att skapa god tillgänglighet och smidiga möjligheter att parkera. Även Centrumföreningen Centrala stadsrum är ett viktigt forum för oss.

Vad har Diös fokuserat på i Falun under 2019?

– Det har hänt en hel del under 2019. Bland annat har vi blivit färdiga med ombyggnationen av Bergströms Galleria som pågått i flera år. Vi har utvecklat G:a Bergsskolan genom att etablera flera nya hyresgäster, bl.a. EverytimeFitness, Press­byrån och en vänthall för kollektivtrafiken. Vi har även byggt om Åhléns lokaler och etablerat Restaurangskolan i nya lokaler i före detta nattklubben Etage. Restaurangskolan låg tidigare utanför stan men finns nu mitt i centrum med egen skyview. Vi har dessutom förvärvat en stor, central fastighet med flera attraktiva hyresgäster, förlängt avtalet med Läns­styrelsen Dalarna och renoverat deras lokaler, utvecklat två nya biosalonger till Svenska Bio – och så har ägarna av våra nya bostäder i Brf Falan 20 flyttat in!

Hur ser satsningen ut 2020 och framåt?

– Vi ska bland annat utveckla ett nytt kontorskoncept i Holmen 8. Vi har fått förfrågningar från flera attraktiva kontorshyresgäster som vi hoppas kunna skriva avtal med. Renoveringen av hela Stadshuset pågår året ut, ett arbete som sker tillsammans med Falu kommun. Vi planerar även att förtäta staden ytterligare med fler centrala lägenheter.

Inga större projekt just nu.

Marknadshyror och avkastningskrav

Källa: Pangea Research. Siffrorna avser genomsnittet för fastigheter i A-läge.

Hyresnivå, kr/ kvm Avkastningskrav, %
Kontor 1,450 6.75
Handel 2,500 6.25
Bostäder 1,712 3.75